Ramić u Dubnici kod Kalesije: Otvorene dvije nove putne dionice

Autor  Okt 24, 2018

U naselju Dubnica kod Kalesije danas su puštene u promet dvije obnovljene i uređene saobraćajne dionice Dubnica - Jokića groblje i prilazni put prema mektebskom centru u Dubnici.

Ukupna dužina obnovljenih dionica saobraćajnice je 1.200 m, a projekat je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz djelimično učešće Općine Kalesija kao i Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Događaju je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, kao i predstavnici lokalne zajednice na čelu s općinskim načelnikom Seadom Džafićem, te glavnim imamom Medžlisa IZ Kalesija Enverom ef. Alićem i predsjednikom Medžlisa Muhamedom Alićem.

Ramić je kazao da, iako je Ministarstvo osiguralo finansijsku okosnicu projekta, ne treba zanemariti ni određen doprinos IZ i Općine.

Po njegovim riječima, ovo je jedna u nizu saobraćajnica, koje su uspjeli obnoviti.

- Asfaltirani su i uređeni kilometri i kilometri puteva, čime su bh. povratnička naselja sa svojim stanovnicima postala bliža jedna drugima, te gradovima prema kojima gravitiraju. Poseban značaj ovog puta u Dubnici je što će istovremeno koristiti povratnicima srpske nacionalnosti, kao i za potrebe Islamske zajednica i polaznika mekteba. Vrijednosti suživa i zajedništva u različitosti, uz konkretne korake u razvoju i izgradnji, je ono što je naš cilj i što provodimo - kazao je Ramić.

Istaknuo je da ulaganje u putnu infrastrukturu ima značaj investicije, a ne donacije, jer se poboljšanje saobraćajne komunikacije automatski odražava na sve ostale aspekte života, od boljih uslova za ekonomsku razmjenu do lakšeg pristupa obrazovanju, zdravstvu i drugim svakodnevnim potrebama ljudi.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ovom mandatu realiziralo je veliki broj značajnih projekata na području općine Kalesija, pružajući podršku ovoj općini koja je bila utočište za veliki broj raseljenih osoba, kao i jedan od predvodnika u procesima reintegracije i podrške povratničkim zajednicama kako u Kalesiji, tako i u susjednim općinama na području entiteta RS – saopćeno je iz tog ministarstva.

 

(Revolucija.info / FENA)

  1. Najnovije

Arhiva

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30