Posjeta inkubatoru i Centru za poduzetništvo „Strascheg“: Habeetat kao startap ima znatan potencijal na globalnom tržištu

Autor  Okt 09, 2018

Nastao u sklopu HUB387 akcelerator programa, Habeetat predstavlja mali startap koji privlači veliku pažnju.

U pitanju je startap koji je kreirao pametne košnice za pčele, sposobne da prate različite faktore okruženja i produkcije meda. Specifičnom kombinacijom hardvera i softvera, Habeetat košnice omogućuju pčelarima da putem mobilnih uređaja na daljinu prate aktivnosti svojih košnica, piše Avaz.ba.


Znatan potencijal

Kao startup koji ima znatan potencijal na globalnom tržištu, Habeetat je privukao pažnju i „Strascheg“ - Centra za poduzetništvo u Minhenu, Fondacije FITT i CEE FREIRAUM projekta. Habeetat se našao među četiri najbolja startupa na „HUB387 Get in the Ring“ takmičenju, čime se kvalificirao za učešće u prvom „Innovation Cafe“ događaju CEE Freirauma, gdje su osvojili glavnu nagradu.

Nagrada je uključivala i posjetu startup inkubatoru i Centru za poduzetništvo „Strascheg“ u Minhenu, gdje su imali priliku da se upoznaju, ne samo s potencijalnim investitorima već i privrednicima s kojima mogu ostvariti poslovnu saradnju. Posjeta je bila korisna za HUB387 tim, koji je imao priliku da nauči više o načinu rada akcelerator programa.

- Iako već nekoliko godina radimo s lokalnim startupima, posjeta akceleratoru u Minhenu nam je dala novi vjetar u leđa i podsjetila nas koliko su zapravo naš rad i napori bitni za razvoj BiH, ali i bh. omladine i njihovih ideja, koje potencijalno mogu prerasti u velike i ozbiljne kompanije, čiji doprinos će se kasnije ogledati i u stabilnijoj i jačoj bh. ekonomiji - izjavila je Jovana Musić, direktorica HUB387.

Glavni inicijatori CEE Freiraum projekta su DKR - Njemački centar za robotiku u Tuzli i „Strascheg“ - Centar za poduzetništvo sa sjedištem u Minhenu, jednom od najbogatijih gradova Njemačke.

Biznis ideje

- Glavni cilj CEE Freirauma je skauting i edukacija mladih startupova u BiH i regionu. Oni će imati priliku steći znanja i kroz edukaciju razviti nove biznis ideje pod mentorstvom eksperata u poljima poduzetništva. Imat će priliku da učestvuju na seminarima, radionicama, konferencijama. To će im omogućiti i direktnu komunikaciju s drugim akterima na poslovnom tržištu cijele Evrope – kaže Ismail Šehić, glavni operativni direktor CEE Freiraum projekta.

Krajnji cilj je i finansijski podržati najbolje startupove, dati im priliku da izađu na međunarodno tržište, predstave svoje ideje pred najvećim svjetskim kompanijama i učestvuju na MUST Samitu 2019.

  1. Najnovije

Arhiva

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31