Bassuener: Građanski pokret je jedina nada za BIH

Autor  Okt 11, 2018

Vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike Kurt Bassuener za Glas Amerike prokomentarisao je Opće izbore koji su protekle nedjelje održani u našoj zemlji.

- Dobra stvar je što neće biti zastoja u Predsjedništvu, koji bi izazvali Dragan Čović i Milorad Dodik, jer bi se ujedinili da ga bojkotuju i zaustave državne funkcije - kaže Bassuener, pišu Vijesti.ba.

Međutim, kako navodi, Dodik će to vjerovatno raditi i sam, ili su to barem indikacije koje dolaze iz njegovih izjava, kao što su: „Zašto bih ja išao njima u Sarajevo, oni treba da dođu meni“.

- Po mom mišljenju, najpozitivnija stvar u zemlji je ono što se dešavalo van konteksta izbora - protesti koje je potaknuo otac Davida Dragičevića, koji su se proširili diljem zemlje. I ja pretpostavljam da će se oni vratiti. A to je nešto sasvim novo, to je jedna transetnička politička snaga protiv establišmenta, koja će možda nastaviti da se pretvara u lavinu - ističe Bassuener.

Ukoliko i bude pozitivnih promjena u BiH, nastavlja, to će biti avenija kojom će doći, a ne kroz izbornu politiku.

Na pitanje kako vidi buduću ulogu Dodika, Bassuener kaže:

„On će probati da ometa i u konačnici raskomada državu. Njegove su poruke bile vrlo jasne u smislu u kojem pravcu želi da ide. Ukoliko preuzme funkciju u Predsjedništvu, on će nastaviti da plasira tu ideju da država ustvari nije država, te da je to samo jedan okvir u kojem postoje dvije paradržave. Mislim da će sada biti još deklarativniji i agresivniji“.

Upitan kakva je perspektiva BiH, Bassuener odgovara:

„Ne vidim je kao pozitivnu ako ostane zaglavljena u ovoj putanji. Ne mislim, također, da je neizbježno da zemlja krene u negativnom pravcu. Mislim da je ovaj građanski pokret jako dobar indikator jer pokazuje da postoje građani, glasači koji žele drugačiju zemlju. Oni su do sada bili jasni u tome protiv čega se zalažu, a manje za šta se zalažu. Ali počinjemo sada vidjeti i vizije kakva bi to zemlja mogla biti. Mislim da je previše rano ulagati tako velike nade u ovaj pokret, ali to je jedina nada koja postoji u bh. društvenopolitičkom kontekstu“.

  1. Najnovije

Arhiva

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31