HNS: Izbor Komšića - rušenje temelja BiH Istaknuto

Autor  Okt 23, 2018

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ smatra da su stranke HNS-a, u skladu sa rezultatima izbora, jedini nosilac hrvatskog izbornog legitimiteta nakon opštih izbora 2018. godine, saopšteno je danas iz HNS-a.

Predsjedništvo HNS-a smatra da Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te da njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, naročito imajući u vidu "njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela" na kojem je uspostavljena BiH.

"NJegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja BiH", ističe se u saopštenju nakon sjednice.

U saopštenju se dodaje da za Hrvate to više nije samo političko i ustavnopravno pitanje, nego pitanje "nacionalne slobode, dostojanstva, samobitnosti i opstojnosti".

"Stoga je Predsjedništvo HNS-a jednoglasno opredijeljeno da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH", ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo HNS-a ocijenilo je i da u ovom trenutnu ne postoje ustavni i zakonski uslovi za implementiranje izbornih rezultata.

"Pozivamo legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda, kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignemo dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim nivoima, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo HNS je ovom prilikom još jednom naglasilo "neupitnu opredijeljenost za evropsku budućnost BiH".

(Revolucija.info / Srna)

  1. Najnovije

Arhiva

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30