SDP, DF i Naša stranka žele u koaliciju sa SBB-om i SBiH u TK-a

Autor  Okt 26, 2018

Rukovodstva SDP-a, DF-a i Naše stranke u Tuzlanskom kantonu postigla su u petak usmeni dogovor o formiranju koalicione većine u Skupštini TK, zajedno sa SBB-om i Strankom za BiH.

Taj blok, koji je u međuvremenu prozvan i Blok 19, imat će u Skupštini TK 19 zastupnika, ali i sve druge računice u vezi s drugačijim parlamentarnim većinama govore o 19 zastupničkih ruku.

- Mi kao pobjednička partija u TK imali smo obavezu da povedemo pregovore. Najprije smo sjeli za pregovarački sto s DF-om i Našom strankom, što je i prirodno, te dogovorili da koaliciju lijevih građanskih partija pokušamo oformiti zajedno sa SBB-om i Strankom za BiH. Slijede, dakle, pregovori s te dvije političke opcije – kazao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a TK.

Zlatan Begić, predsjednik DF-a TK, i Mirsad Čamdžić, predsjednik Naše stranke TK, izričito su potvrdili kako ih ne zanima nikakva vlast u kojoj će učestvovati PDA ili SDA, dok je Enver Bijedić najavio razgovore kurtoazne prirode i s tim strankama.

U Našoj stranci ističu kako eventualni dogovori na drugim nivoima vlasti neće uvjetovati formiranje vlasti u TK, dok u SDP-u navode kako o svemu tome svoj stav mora dati i Glavni odbor. U SDP-u navode kako su čuli i pročitali za dogovor Nermina Nikšića i Fahrudina Radončića, ali da za sada na kantonalnom nivou nisu imali zvaničnih pregovora sa SBB-om i Strankom za BiH, dok su u DF-u naveli kako su imali nezvaničnih razgovora sa SBiH.

U narednim danima nastavljaju se pregovori o formiranju Bloka 19 i koalicije koja bi van vlasti ostavila SDA i PDA. Mirsad Čamdžić, eventualni takav dogovor, okarakterizirao je i kao oslobođanje građana TK od aktuelne vlasti.

Bijedić: Plašim se pakovanja

Enver Bijedić je u toku predizborne kampanje tvrdio kako nema nikakav potpisan sporazum s PDA ili SDA, a u pojedinim medijima objavljene su njegove fotografije s čelnicima tih stranaka. Takva „pakovanja“ mogu zamijeniti neka sasvim drugačije prirode.

- Iskren da budem, plašim se toga. Pročitao sam to o čemu me pitate – kaže Bijedić.

Naime, napisano je kako će protiv Bijedića biti podignuta optužnica za zgradu "15. maj" u Tuzli ako on, odnosno SDP TK, formira vlast bez PDA i SDA.

(Revolucija.info / Avaz)

  1. Najnovije

Arhiva

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31