Hoti: Niko neće zaustaviti formiranje vojske Kosova

Autor  Okt 16, 2018

PRIŠTINA - Niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske, jer će to biti sprovedeno uz pomoć saveznika Prištine, NATO i EU, tvrdi zamjenik predsjednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, prenose prištinski mediji.

Hoti je, povodom izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će formiranje kosovske vojske izazvati probleme i tenzije u regionu, rekao da će, suprotno tome, vojska Kosova obezbijediti mir i stabilnost u regionu, kao i jačanje evroatlanske geopolitike.

Kako prenosi prištinska GazetaExpreš, Hoti smatra da su Vučićeve izjave "možda tačne", ali samo, kako kaže, "za one koji i dalje imaju drugačije pretenzije prema granicama i uzurpaciji teritorije".

"To je možda istina, ali samo za one kojima su pozivi za mir i stabilnost u regionu maska za ostvarivanje starih ambicija, izmenu granica na Balkanu i preuzimanje teritorije", rekao je Hoti.

Priština, naime, pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji kosovskih bezbjednosnih u oružane snage.

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju, a vladini zakoni bi na dnevnom redu parlamenta trebalo da se nađu u četvrtak.

Opozicija, koja inače bojkotuje sjednice parlamenta, najavila je da će u četvrtak doći na sjednicu.

Vladin prijedlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

(Revolucija.info / Tanjug.rs)

  1. Najnovije

Arhiva

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30