Nizak vodostaj omogućio posjetiocima šetnju koritom Dunava

Autor  Okt 28, 2018

Nizak vodostaj Dunava koji je protekla tri mjeseca u konstatnom opadanju, proteklih nekoliko dana u Novom Sadu privukao je veliku pažnju sugrađana koji su u velikom broju posetili Štrand, najveće novosadsko kupalište, kako bi se prošetalim dijelom pješčanog riječnog korita koje je sada suho, javlja Anadolu Agency.

Dunav je, povlačeći se, napravio svojevrsno šetalište za zantiželjnike. Za razliku od pješaka, brodari najvećom evropskom rekom u toku kroz Srbiju su na mukama, jer je nizak vodostaj od -12, koliko je izmjeren danas u Novom Sadu, ugrozio riječni saobraćaj. Ipak, on se odvija za razliku od toka kroz Mađarsku gdje je zbog niskog vodostaja gotovo u potpunosti obustvaljen teretni saobraćaj.

Iz novosadske Lučke kapetanije navode da se u narednom period ne očekuje značajniji porast vodostaja, ali da se veoma lako može dogoditi stvaranje leda pri prvim minusima.

Iz Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije (RHMZ) saopštavaju da je Dunav na istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Novog Sada izmjereno -134 centimetara i da je sa trenutnim vodostajem daleko od tog minimuma, ali da je za očekivati da će ekstremne vrijednosti vodostaja ka minimumu i maksimumu biti sve učestalije kao posljedice klimatskih promjena.

Iz RHMZ pojašnjavaju da je nizak vodostaj uzrokovan nedostatkom padavina kojih u uzvodnom dijelu Dunava nije bilo od juna, dok je u Srbiji kiša bilo dosta sve do jula, pa se rijeka punila i pritokama.

Kako se najavljuje, u narednim danima vodostaj Dunava će početi da raste, pa su Novosađani za vikend iskoristili priliku da ovaj neuobičajeni fenomen ovekoveče fotografijama i podijele ih na društvenim mrežama.

 

(Revolucija.info / AA)

  1. Najnovije

Arhiva

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30