Tači prijeti Haradinaju smjenom sa funkcije

Autor  Okt 09, 2018

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za medije priprijetio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju smjenom sa funkcije.

Tači je priprijetio smjenom ako Haradinaj ne bude „korigovao“ stavove i izjave o korekciji granica kao mogućem rješenju za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, piše Beta.rs.

"Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom,“ rekao je Tači.

Prethodno je danas Haradinaj izjavio da je ideja o korekciji granica kao rezultat dijaloga sa Srbijom mrtva i pri tome izrazio saučešće predsjedniku Tačiju što njegova ideja nije uspjela.

Tači je na to na konferenciji za medije izjavio kako "dijalog nije umro,“ i ponovo pozvao premijera da vodi računa o izjavama koje daje.

"Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga", rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao kako se borba sa Beogradom odvija za stolom u Briselu i za to Kosovo ima podršku EU i SAD i dodao kako je od premijera očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

"Naše pozicije nisu večne, predsjednici i premijeri mogu da se mijenjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promijeniti oni koji se ne poprave", poručio je Tači.

Prema njemu današnja izjava Haradinaja o smrti ideje korekcije pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu.

"Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom. Ozbiljan čovjek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama“, dodao je Tači.

Kosovo će istrajati na pitanju pripajanja Preševske doline, a to je, vjeruje Tači, moguće ukoliko bude jedinstvenog stava.

Predsjednik Kosova je na konferenciji za medije govorio i o zloupotrebama lista veterana OVK i naveo da će taj slučaj biti ispitan do kraja.


Prema njemu, OVK nije imala više od 12 hiljada boraca pod oružjem, dok je Haradinaj ranije govorio da je samo u predjelu Dukađinija (Metohije) bilo između 50 i 60 hiljada pripadnika OVK.

"Zloupotreba liste veterana treba da se istraži do kraja. Svi mi znamo da nije bilo više od 12.000 veterana“, kazao je Tači.

Tači smatra da Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čovjeka, ne pominjući njegovo ime ali aludirajući na Milana Radojčića, sa kojim je Haradinaj u prijateljskim odnosima.

"Ne mogu da žrtvujem ‘Preševsku dolinu’ zbog jednog čovjeka na Sjeveru,“ rekao je Tači.

  1. Najnovije

Arhiva

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31