Netanyahu: Nastavljamo napade u Siriji bez obzira na S-300

Autor  Okt 11, 2018

Izrael će nastaviti sa napadima na mete u Siriji bez obzira na odluku zvanične Moskve da Damasku dostavi raketni sistem S-300, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu i naglasio da je obavijestio ruske zvaničnike o tome.

Obraćajući se novinarima u Jerusalemu, Netanyahu je rekao da je razgovarao sa zamjenikom premijera Rusije Maksimom Akimovim i rekao mu da će Izrael nastaviti da se bori protiv, kako ta država opisuje, pokušaja Irana da produbi svoje vojno prisustvo u Siriji i dostavi oružje borcima libanske šiitske organizacije Hezbolah, prenosi portal Vijesti.ba.

Izraelski premijer dodao je da vjeruje da će spor koji postoji između Rusije i Izraela po pitanju obaranja ruskog aviona "Iljušin Il-20" kod zapadne obale Sirije biti razrješen.

"Vjerujem da ćemo sa zdravim razumom i dobrom voljom doći do rješenja koje će omogućiti nastavak dobre koordinacije između vojski Rusije i Izraela", rekao je Netanyahu.

On je, kako se podsjeća, takođe u nedjelju rekao da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uskoro kako bi razgovarali o toj koordinaciji.

Kako je ranije izvjestio ruski Tas s, predsednik Komiteta za odbranu ruske Dume i bivši komandant ruskih vazdušnih snaga Vladimir Šamanov u utorak je izjavio da će se Netanyahu i Putin uskoro sastati na razgovorima u čijem fokusu će biti Sirija, u kojoj se situacija drastično promijenila nakon što je Rusija toj zemlji dala tri paketa raketnog sistema S-300.

Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora Putina i Netanyahua će biti preciziranje pitanja vazdušne saradnje.

"Nema opasnosti za (ruske) avione u vazdušnom prostoru Izraela, koji je susjed Sirije. Vidimo sve letelice, uključujući i stelt avione", rekao je tada Šamanov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima prethodno rekao da se na organizovanju sastanka Putina i Netanyahua radi, ali da tačan datum još uvijek nije utvrđen.

  1. Najnovije

Arhiva

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31